sunnuntai 14. kesäkuuta 2015

Allergioista

Tänään olisi tarkoitus kirjoittaa terveysaiheinen julkaisu. Koko blogissani on tarkoitus kirjoitella terveyteen liittyvistä asioista, joten päähäni tuli luonnollisesti monta aihetta, josta kirjoittaa. Paasatako tupakasta, mielenterveydestä, yksinäisyydestä, suomalaisten liikkumattomuudesta? Aiheita olisi vaikka millä mitalla.

Ajattelin kuitenkin kirjoittaa omakohtaisen kokemuksen siitä, kuinka nykyajan liiallinen hygieenisyys vaikuttaa elämänlaatuumme. Allergiat ja astma ovat räjähdysmäisesti lisääntyneet viime vuosikymmenten aikana etenkin Pohjoismaissa. Minulla on todettu jo pienenä astma ja monia eri allergioita (ruoka-aine allergioita, siitepöly, eläimet - ne perinteiset). Astmani on reagoinut lähinnä rasitukseen sekä kylmään ja kuivaan ilmaan. Siksi taitoluisteluaikoinani minulla oli hankaluuksia löytää sopivaa lääkitystä eikä astmakohtauksiin edes auttanut hyvä kunto. Astmani on selkeästi aina pahentunut sairastuessani ihan perusflunssaan. Keuhkot menevät tukkoon eikä niitä millään meinaa saada auki.

Tasan kuusi vuotta sitten olin ystäväni seurana Espanjan reissulla. Samoihin aikoihin Euroopassa villitsi sikainfluenssaepidemia ja niin sattuikin, että paluumatkalla viereeni istui lentokoneessa mies, joka oli selkeästi sairas ja pärski suoraan päälleni koko matkan. En siksi yhtään yllättynyt, että päivien kuluessa olin kovassa kuumeessa ja henkihieverissä. Yöt yskin lähes aivoni pihalle ja mietin näenkö enää seuraavaa päivää. Otin lääkärin neuvosta maksimiannoksia astmalääkkeitä ja selvisin taudista. En tiedä oliko kyse loppujen lopuksi sikainfluenssasta, mutta jokin sairastamassani taudissa pisti keuhkot todella tiukille.

Tepuli <3
Tästä noin 1,5 vuoden päästä hankimme ensimmäisen koiramme, Tessan. Kävin ennen Tessan hankkimista testauttamassa uudemman kerran allergiat YTHS:llä ja niinhän sieltä kaikki samat vanhat allergeenit vetivät isoille paukamille. Koiralle sain muistaakseni arvoksi 5 tai 6 asteikolla 1-10. Oli siis hyvinkin mahdollista, etten voisikaan elää Tessan kanssa. Rajoitimme allergian takia Tessan pääsyn sohvalle ja kokonaan makuuhuoneeseen. Alkuun reagoinkin Tessaan jonkin verran, mutta melko nopeasti huomasin, etten reagoi enää paljonkaan. Ainoastaan silloin, jos makoilin Tessan kanssa lattialla (jossa oli luonnollisesti paljon karvoja) huomasin, että keuhkot menevät tukkoon. Huomasin myös, että muiden koirien tullessa kylään keuhkot reagoivat negatiivisesti. Olin siis siedättynyt Tessalle.
Tiuku <3
Positiivisen Tessa-kokemuksen myötä päätimme hankkia Tessalle kaverin noin 1,5 vuotta sitten. Tiuku saapui kotiimme karvastamaan sen entisestään. Imuroituamme jo seuraavana päivänä lattia on täynnä karvatuppoja. Allergiani ja astmani ovat siitä huolimatta olleet paremmassa kunnossa kuin koskaan. Viime keväinä en ole oikeastaan kärsinyt siitepölyallergioistakaan enkä enää edes pahemmin reagoi allergisoiviin ruoka-aineisinkaan. 

Miksi siis näin? Ensinnäkin ulkoilen nykyään enemmän koirien myötä. Sitä myötä saan enemmän raikasta ilmaa, mutta hengitän myös enemmän esimerkiksi siitepölyä ja saasteita. Koirat tuovat enemmän siitepölyä sisälle ja altistun jatkuvasti koiran hilseelle. Saan siis ilmaista siedätyshoitoa. Yritän myös olla melko hyvässä fyysisessä kunnossa (tarkoitan tällä niin sanottua perusterveyttä) ja liikkua tarpeeksi, jotta keuhkojenikin kunto pysyisi hyvänä. Tämä ei kuitenkaan selitä allergioiden rauhoittumista, koska olin urheiluaikoinani paljon paremmassa fyysisessä kunnossa.

Tessa ja Tiuku ovat siis helpottaneet allergioitani, vaikka olisi luullut asioiden menevän juuri toisinpäin. Allergiat lisääntyvät, koska olemme yhä hygieenisempiä eikä kehomme altistu enää luonnollisille asioille (en pelkästään keksi tätä päästäni, vaan tästä on myös tutkimuksia, katso täältä tai vaikka täältä). Sen takia elimistö tulkitsee ne vieraina ja alkaa taistella niitä vastaan. Siksi lastenkin on hyvä pienestä asti altistua kaikenlaisille aineksille eikä lasten kanssa pidä olla liian hysteerinen muun muassa tuttipullojen keittelyjen kanssa. Antakaahan siis lasten maistella multaa ja nurmikkoa kaikessa rauhassa! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti