torstai 11. kesäkuuta 2015

Kirje liikunnanopettajalle

Hei Jammu (kutsuimme sinua Jammuksi, mutta en muista oliko oikea nimesi Jammu),

Valitsin yläasteella kahden kaverini kanssa valinnaisen liikuntapalloilun yhdeksi oppiaineeksi, koska pidin niin kovasti liikunnasta. Minulla oli liikkapalloilun lisäksi lukujärjestyksessäni normaalia liikuntaa sekä tanssia, yhteensä siis kuusi tuntia per viikko. "Vapaa-ajallani" taitoluistelin kuusi kertaa viikossa ja monena päivänä kaksi kertaa päivässä. Olen aina ollut hyvin liikunnallinen ja voin rehellisesti sanoa olleeni hyvä liikunnassa myös yläasteella. 

Liikuntapalloilussa oli meidän kolmen lisäksi muistaakseni ainoastaan poikia. Liikuntatunnit menivät oikeastaan poikien toiveiden mukaan. Pelasimme erilaisia pallopelejä, mutta meitä tyttöjä selkeästi syrjittiin. Pojat eivät syötelleet meille eivätkä antaneet meidän osallistua tasavertaisesti pelaamiseen. Tiedän, että olisin ollut montaa poikaa parempikin näissä lajeissa, mutta koska meidät "suljettiin peleistä ulos", en saanut siihen edes kunnollista mahdollisuutta.

Sanoimme tästä sinulle, mutta meininki tunneilla ei muuttunut mihinkään. Vaikka olimme innokkaasti parhaamme mukaan tästä huolimatta mukana, päätit läimäistä liikkapalloilun numeroksi minulle (ja muille) 7. Olen edelleen sitä mieltä, että numero oli väärä ja olisin toivonut liikuntatunneille muutenkin tasa-arvoisempaa kohtelua. 

Nykyään itsekin opettajana tiedän, että me opettajat olemme vain ihmisiä ja teemme sitä myöten inhimillisiä virheitä. Numeroiden antaminen ei ole kovin helppoa ja oppilaiden tasavertainen kohteleminen etenkin isommissa ryhmissä on hankalaa. 

Ollaan kuitenkin opettajina tietoisia tästä, kuunnellaan oppilaita rehellisesti sekä reflektoidaan opettajuuttamme (eikö ole hieno termi muuten). Ennen uutta kouluvuotta ja sen tuomaa aherrusta nautitaan kuitenkin ansaitusta kesätauosta! :)

Yst. terv. Nea

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti