perjantai 22. toukokuuta 2015

PT-projektista ja ystävästämme huco sportista.

Muutamia viikkoja sitten lupauduin Katjan kokelaaksi, kun se opiskelee Kisakalliossa Liikunnan ammattitutkintoa, johon se on sisällyttänyt Personal trainer -opinnot. Katjalla on varsinaisesti kaksi PT-asiakasta (jos näin voi sanoa, koska ne saa Katjan "palvelut" ilmaiseksi), mutta mä olen tällainen kolmas "varapotilas". Tarkoitus siis, että pääsen ehkä hyödyntämään jotakin testauksia ynnä muuta sellaista Katjan mukana, mutta en saa niinkään tarkkaa ja yksityiskohtaista PT-valmennusta, koska Katja toki keskittyy niihin kahteen muuhun asiakkaaseen. En kuitenkaan yhtään epäröinyt, kun tällaiseen tuli mahdollisuus. Tiedän kuinka arvokkaita PT-valmennus ja testaukset on. Ja ikinä ei voi tietää asioista liikaa. Kunnon tilaisuushan tää on niille oikeille "asiakkaille", jotka saa käytännössä puoli vuotta PT-valmennusta ilmaseksi.

Katja tuntee mut enemmän kuin hyvin, joten oli hiukan hassua käydä sen kanssa aloituskeskustelu, jossa mietittiin mitä mä haen tältä projektilta, mitkä on mun tavoitteet sekä miten ja missä ajassa aion ne saavuttaa. Musta on kuitenkin kiva keskustella tällaisista asioista, ja itsellekin konkretisoituu paremmin se mitä mä haluan ja miksi. Tässä mitä käytiin läpi:

Mitä mä haluan tältä projektilta? Ehdottomasti kokonaisuutena parempaa henkistä ja fyysistä oloa, haluan välilevyn pullistuman (parempaan) kuntoon ja myöskin löytää vielä lisää liikunnan iloa.

Miten se tapahtuu? Painoa pois (ei kuitenkaan laihduttamalla) ja rasva % alemmaksi (rasvaa etenkin vatsan alueelta runsaasti pois). Varsinkin selän vuoksi liikkuvuutta täytyy saada lisää ja vahvistaa syviä lihaksia. Hermoille saan lepoa kesälomalla töistä ja uusilla liikuntakokeiluilla yritän löytää sitä kaivattua iloa lisää. Odotan kovasti kaikkia kesän ulkojumppia (vihaan jumppa-sanaa, mutta olkoon) - niitä on hurjasti ainakin täällä Helsingissä!

Miten haluan ohjausta? Aloin täyttelemään jo kauan sitten ostettua liikunta- ja ravintopäiväkirjaa uudemman kerran (joskus viikkojen täyttöjen jälkeen jäi pölyttymään) ja palautetta voisin ottaa myös videolta katsomalla.

Mitkä mua tässä rajoittaa? Selkä. Ehdottomasti se. Toisena päivänä se on melko fine ja toisena ihan hirveetä tuskaa. Sen kipuja ei voi ennakoida millään tavalla, koska kivut tulee ja menee ihan miten sattuu. Eli sen ehdoilla mennään, valitettavasti. Muita rajoittavia asioita on koirien ulkoiluttaminen (aikataulullisesti) ja omat ohjaukset (raskaat tunnit vie treenipaikan päivästä).

huco sport -profiili
Katja kävi keskustelun huco sport -profiilin (kyllä, nimi kirjoitetaan pienellä) avulla läpi. Huco sport -profiili on työkalu, jonka avulla saat selville ja tiedostat millä tavoin liikut. Huco sport on äärimmäisen hyvä työkalu etenkin PT:lle tai ohjaajalle, koska on ehdottoman tärkeää esimerkiksi tietää millä tavoin asiakas tykkää liikkua ja miten asiakas haluaa palautetta. Huco sportissa on neljä profiilia, joiden välille kyselyn perusteella sijoitutaan. Lyhyesti ja ytimekkäästi nämä ovat 1. Tehoa ja mittausta (Tehokas), 2. Tekemistä ja suunnitelmallisuutta (Itsensä haastaja), 3. Fiilistä ja iloa (Fiilistelijä) sekä 4. Haastetta ja vaihtelevuutta (Tekijä). Näistä puhutaan myös väreillä sininen, keltainen, punainen ja vihreä. Heti pystyy kaikkiin näihin kategorioihin sijoittamaan ihmisiä, ehkä pystyt itsesikin sijoittamaan? :)

Itse koen olevani hyvin paljon näitä kaikkia sekaisin, mutta eniten koen olevani eniten näistä se "hifistelijä" eli 1. profiilin ihminen. Ja sen profiili minulle ilmoittikin, luvut olivat Tehokas (34), Itsensä haastaja (12), Fiilistelijä (13) sekä Tekijä (14). Tehokas siis kaikista selkeästi isoin, mutta kolme muuta hyvin tasapainossa. Tiedostan hyvin sen, että mulla on tapana seurata ja analysoida treenituloksia: pistän treenejä (Heiaheiaan tai Sportstrackeriin) ja käytän mielelläni sykemittaria. Nautin myös kaikennäköisistä testeistä - jos ei vielä tullut selväksi miksi lähdin tähän projektiin ylipäätään mukaan. :D Tälle profiilille oli myös tyypillistä se, että nauttii yksilölajeista (surprise surprise, olenhan entinen yksilöurheilija), mutta treenaa myös ryhmässä.

Jännä oli huomata, että tyyli paineen alla on hieman erilainen - tai aika paljonkin. Nuoli osoittaa selkeämmin sinisen tehokkaan puolelle ja punaisen puolelle ei mennä ollenkaan. Toisaalta jos ajattelen järjellä, niin ei mikään ihme. Kun en muutenkaan ole luonteeltani sellainen fiilistelijä, niin vielä vähemmän olen sitä stressaavissa tilanteissa. Tavoitteet kunniaan sanon minä! :)

Huco sportin profiili laski myös motivaation liikuntaan. Alhainen luku (60 asteikolla 0-100) ei ollut yllätys. Motivaatiota on hurjan paljon laskenut jatkuvat selkäkivut välilevyn pullistuman takia. Aina saa varoa, enkä pääse vieläkään 1,5 vuoden jälkeen liikkumaan sillä tavalla, mikä mulle on mieluisinta. Kyllä se vaan valitettavasti vaikuttaa, kun "joutuu" etsimään toissijaisia vaihtoehtoja sille lempparille. Samaten uupumus vie elämäniloa ylipäätään...

Huco sport oli mielestäni aika osuva analyysissään. Vastaavanlaisissa kyselyissä usein ärsyttää jotkin vastausvaihtoehdot, kun tuntuu siltä, ettei mikään ole niistä se oikea - ja niin oli tässäkin tapauksessa. Niitä oli kuitenkin yllättävän vähän. Toinen asia, mikä häiritsi näin lingvistinä jonkin verran noissa huco sportin materiaaleissa, on kirjoitusvirheet. Olen ylipäätään huomannut, että monissa liikunta-alan materiaaleissa on paljon muun muassa yhdyssanavirheitä sekä kaikenlaista käyttöä punakynälle. Liikuntakoulutuksissakin minulla on ollut pakonomainen tarve korjata materiaalien yhdyssanavirheitä. :D Mielestäni ne vievät aina hiukan uskottavuutta ja luotettavuutta. Tämä on ehkä vain minun ja lingvistituttujeni mielipide - en usko, että kovin monet ei-kielitieteilijät asiaan paljon huomiota kiinnittävät.

Kaiken kaikkiaan kuitenkin siis hyödyllinen työkalu tämä huco sport - niin asiakkaalle kuin ohjaajallekin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti