torstai 28. toukokuuta 2015

Fitness vs. fatness?



Monilla on tapana napostella samalla, kun katsoo mukavaa leffaa tai sarjaa. Viime viikolla katsottiin porukalla Euroviisuja - niin semifinaaleja kuin finaaliakin. Muiden vähän epäterveellisimpien herkkujen kera tuli napsittua vihanneksia ja dippiä sekä hapotettua vettä. Sipsit ja popparit on siis helppo vaihtaa terveellisempään vaihtoehtoon elikkä esimerkiksi vihanneksiin. Samalla tulee popsittua päivän vihannesannokset (noin 250 g/päivä). Moni varmaankin tyytyväisenä syö vihannekset dipin kera ajatellen syövänsä terveellisesti? Vihannekset ovatkin hyvä valinta, mutta oletko koskaan miettinyt tai katsonut paljonko itse dipissä on kaloreita? Otetaanpa kolme dippiä, Taffel Ranch, Taffel Barbecue sekä Taffel Sweet Chili. Tämän julkaisun tarkoitus ei ole siis mainostaa eikä parjata Taffelin dippejä, nämä vain sattuvat olemaan minulle tuttuja. Näiden dippien pelkät jauheet (100 g) sisältävät 320-350 kaloria per pussi. Aika huikea määrä sanoisin. Ja siihen vielä kermaviilit päälle. Ihan heti ei uskoisi eihän?


Dipit kuuluvatkin sellaisten elintarvikkeiden joukkoon, joista ei heti uskoisi niiden energiapitoisuutta. Oletko ennen tiennyt, että muun muassa banaani sisältää 87 kaloria (sisältää hedelmäsokeria, kts. lisää täältä) tai että appelsiinimehussa on monta palaa sokeria? Jos olet makukahvien ystävä, olet ehkä huomannut, että niistä löytyy helposti 50 kaloria 100 grammaa kohden? Monesti myöskään niin kutsutut "terveystuotteet" eivät olekaan niin terveellisiä, kuin miksi niitä mainostetaan. Fitness-murot (ärsyttävä nimi) sisältävät 361 kaloria ja 10,1 g sokeria 100 grammaa kohden - melkoinen määrä!

Olenko jo mainostanut Kolmea Kaveria? Jäätelöt on tehty tuoreista ja suomalaisista raaka-aineista, niissä ei ole E-koodeja ja paketit ovat aina piripintaan täynnä. Tehdas löytyy Kontulasta ja yksi kavereista asuu meidän naapurissa. :)
En kehota tuijottamaan ja syynäämään kaloreita, koska mielestäni ruuasta tulee nauttia sen kummempia stressaamatta. Kehotan kuitenkin olemaan tietoinen piilosokereista, jotka nopeasti koituvat ainakin painonpudottajien "kohtaloksi". Monien suomalaisten päivittäinen sokerin saanti nousee usein liian korkeaksi, aiheuttaa huomaamattomia piikkejä verensokeriin ja vaikuttaa vireystasoon. On hyvä olla tietoinen ylipäätään siitä mitä suuhunsa pistää. Tuotteita ostaessa kannattaa vilkaista ainakin sokerien, kalorien, rasvan sekä E-koodien määrä. Mitä luonnollisempi, sen parempi :)

1 kommentti:

  1. Hyvä kirjoitus. Yks pieni asiavirhe on kuitenkin mahtunut joukkoon: dippi pusseissa ei ole 100g jauhetta vaan esim. Taffelim American dipissä on 20g jauhetta. Pussillinen dippi jauhetta sisältääkin siksi ennemminkin kymmeniä kuin satoja kaloreita.

    VastaaPoista