lauantai 18. huhtikuuta 2015

Penkkiurheilun kurja puoli

Teekupponen oluen sijasta?
Nyt kun kevät on jo puolessa välissä, niin telkkarissa on alettu mainostamaan kevään urheilutohjelmia ja -tapahtumia: muun muassa jääkiekon SM-liigaa ja formulakisoja tulee useammin "normaaleilta" kanavilta. Monen suomalaisen penkkiurheilukausi huipentuu jääkiekon MM-kisoihin tänäkin vuonna. Entisenä urheilijana (harrastin taitoluistelua 12 vuotta SM-tasolla) ja nykyisenä lajin tuomarina minua pistää kuitenkin ihmetyttämään se miten juuri nämä "miesten" lajit: etenkin jääkiekko, jalkapallo ja formulat yhdistetään mainonnassa ja ajatustasolla alkoholiin ja tupakkaan - siis päihdeaineisiin, joiden ei pitäisi millään tavalla yhdistyä urheiluun. Don't get me wrong, olen pienenä ollut hyvinkin innokas Jokeri-fani, joten jääkiekko on ollut hyvinkin lähellä sydäntäni. Vanhaan kunnon Michael Schumaher/Mika Häkkinen -aikaan katsoin joka viikonloppu innokkaasti niin formuloiden aika-ajot kuin kilpailutkin.

Mitä tämä penkkiurheilu kuitenkin tekee? Kärjistetysti se pistää ihmiset istumaan, juomaan kaljaa ja polttamaan tupakkaa. Siis tekemään juuri niitä asioita, jotka todistetusti tappavat. Ja yleensä kyse ei ole yhdestä kaljasta jääkiekko-ottelun yhteydessä, vaan kokonaisesta mäyräkoirasta. Usein myös ihmisten tupakanpoltto lisääntyy alkoholin yhteydessä. Pahimmassa tapauksessa nämä innokkaiden fanien ryypiskelyt kiihkeässä matsissa yltyvät rettelöintiin ja mellakoihin, kuten Englannissa on usein nähty jalkapallomatsien yhteydessä. 

Taitoluistelussa tällainen ei tulisi kuuloonkaan. Alkoholi ja tupakka eivät ole millään tavalla esillä kilpailuissa. Silloin tällöin myydään popcorneja tai muita herkkuja - mutta nekin kuuluvat ennemmin jääshow'hun kuin kilpailuihin. Kilpailuissa katsojat käyttäytyvät asiallisesti eivätkä mölyä katsomossa kaljat kädessä. Tämän vuoksi en ole koskaan aiemmin miettinyt asiaa sen tarkemmin - eiväthän päihteet koskaan olleet minulle millään tavalla tuttuja taitoluistelun yhteydestä. Pienenä jopa vannoin, että musta tulee absolutisti.  En ole koskaan edes maistanut tupakkaa, ja olen siitä erittäin ylpeä. Taitoluistelussa urheilulajina on paljon myös negatiivisia puolia (loukkaantumiset, ulkonäkökeskeisyys yms.), mutta tämä on yksi niistä asioista, johon olen lajissa tyytyväinen. 

En syytä tästä päihteellisyydestä niinkään itse urheilulajeja (vaikka monet joukkueet/tallit/urheilijat saavatkin sponsorirahansa esimerkiksi olutfirmoilta), vaan lähinnä koko järjestelmää joka sallii sen. Syytän hyvin paljon myös kulttuuria (niin Suomen kuin monen muunkin maan), jossa alkoholi koetaan välineenä, jonka avulla hankkiudutaan känniin. Suhtautuminen alkoholiin on aivan erilainen esimerkiksi Etelä-Euroopassa taikka arabimaissa.

Päihdemainontaa on toki pitänyt viime vuosien aikana rajoittaa, ja jopa liiankin kanssa. Kuitenkin kun urheilulajeista on kyse, olen tavallaan Räsäsen kannalla tässä asiassa. Mielestäni päihteiden ei tarvitse olla läsnä otteluissa, tapahtumissa ynnä muissa karkeloissa. Urheilun on tarkoitus edistää hyviä elämäntapoja, näyttää hyvää esimerkkiä nuorille sekä innostaa liikkumaan. Joillekin teistä (ja varmaan monellekin) se olutpullo tai -keissi ajattelematta ilmestyy jääkaappiin kisakatsomoa varten, mutta on syytä ehkä joskus miettiä onko se aina tarpeellinen. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti