tiistai 14. huhtikuuta 2015

Buustia raskaaseen arkeen ravintolisistä

Life-kaupasta ostetut tuotteet: ruusujuuriuute, merilevärouhe, D-vitamiinisuihke sekä ubikinoli.

Aiemmista kirjoituksista onkin käynyt jo ilmi, että meikäläistä painaa (ja on painanut jo pitkään) melkoinen uupumus. Siispä noin viikko sitten ajattelin vihdoin tehdä asialle jotain ja kävelin Life-kauppaan sisään ja kyselin vähän neuvoja ravintolisistä, joista voisi olla apua. En ole käyttänyt ollenkaan ravintolisiä, koska olen aina ajatellut, että haluan saada vaaditut vitamiinit/hivenaineet ynnä muut sellaiset puhtaasti ruokavaliosta. Sittemmin olen kuitenkin ruvennut pohtimaan olisiko jonkinlaisista lisistä mulle apua tässä jatkuvassa uupumuksessa. Sen sijaan, että esimerkiksi kittaan kahvia opettajan työssä kaikissa mahdollisissa väleissä...

Nykyajan elämä on aika hurjan stressaavaa! Se rasittaa niin elimistöä kuin henkistä tasapainoakin. Vaikkakin yritän syödä pitkälti melko terveellisesti, ei sille voi mitään, että elintarvikkeet kasvavassa määrin on pitkälle prosessoituja. Siksi yhä harvemmin tulee saatua tarpeeksi tärkeitä ravintoaineita. Tällä "melko terveellisesti syömisellä" en tarkoita diettejä tai herkkulakkoja enkä edes kauhean valikoivaa syömistä. Tarkoitan lähinnä sitä, että esimerkiksi syön reilusti aterioilla kasviksia, juon hedelmistä ja marjoista tehtyjä smoothieta (mikä on monikkomuoto?) sekä vältän valmisruokia. Sellaista normaalia syömistä siis. Herkkuja syön liikaakin, ja tässä suhteessa olen hyvin pitkälle tunnesyöppö. On siis kausia, kun herkkuhimot jää päälle ja kausia, kun syön paljon terveellisemmin. Nyt on menossa kausi, kun tuntuu, että jatkuvasti tekee mieli kaikkea mahdollista hyvää.

No, palataan sinne Life-kauppaan. Kyselin siis myyjältä mikä tai mitkä voisi mahdollisesti auttaa uupumuksessa. Myyjä hiukan kyseli, että minkälaista uupumus on ja kerroin sen olevan tällä hetkellä ainoastaan henkistä, vaikka siis ainahan ihminen on psyko-fyysis-sosiaalinen kokonaisuus. Tämä opittiin aikoinaan koulussa terveystiedon tunneilla ja on taatusti iskostunut päähän. Uupumus on syntynyt monien vuosien isojen työtaakkojen seurauksena eikä enää millään siis lähde levolla pois.

Olin aiemmin hiukan kuullut ja lueskellut ubikinolista, ja myyjä suosittelikin sitä minulle. Ubikinoli, ubikinoni tai Q10 (rakkalla lapsella on monta nimeä) on siis koe-entsyymi, joka toimii antioksidanttina elimistössä. Antioksidantit muun muassa estävät kehon vanhenemista ja niitä löytyy esimerkiksi punaviinistä (haa)! Ubikinonia ihmisen keho pystyy muodostamaan itse, mutta sen tuotto alkaa vähetä 20 vuoden paikkeilla. Lisäksi sitä saa jonkin verran ravinnosta, mutta ei läheskään riittävää määrää. Keskimäärin ihminen saa sitä 5 mg/ päivä, kun päivittäinen täydennystarve olisi 500 mg - mun matematiikalla sitä tarvitsisi siis satakertaisen määrän (lähde)! Ubikinolia myydään apuna jaksamiseen, niin arjessa kuin urheilusuorituksissakin (itse asiassa sen on todettu parantaneen urheilusuorituksia, katso täältä).

Ubikinolitablettien lisäksi Life:sta mulle suositeltiin ruusujuuriuutetta. Sitä mainostetaan pohjoismaiden "ginsenginä", joka aktivoi elimistön entsyymituotantoa sekä lisää endorfiinin tuotantoa (lähde). Sen uskotaan auttavan kiireisessä arjessa, ja myöskin urheilusuorituksissa - aivan kuten ubikinolikin.

Otin itsenäisesti Life:n hyllystä myös D-vitamiiniputelin, sillä olisi ihme, jos D-vitamiiniarvot olisi kohdallaan pitkän talven jälkeen. Vaikka syönkin kalaa viikoittain, en usko, että saan tarpeeksi D-vitamiinia ravinnosta. Life:sta suositeltiin vielä lisäksi merilevärouhetta, joka auttaa jodin saamisessa. Jodia tarvitaan muun muassa kilpirauhasen toiminnassa. Aikoinaan mulla olikin jodista puutosta - tällä hetkellä en tiedä tilannetta. Jodia ei kovin monesta asiasta saa. Ensimmäisenä mieleen tulee suola, ja suolissa onkin vähennetty jodin määrää. Kotosalta otin vielä käyttöön jo aikoja sitten ostetun magnesiumsitraatin, sillä olen silloin tällöin saanut kramppeja cycling-tunteja vetäessäni.

Näin viikon jälkeen voin sanoa, että joko nämä uudet apulaiset ovat auttaneet tai sitten olen lumevaikutuksen uhri. Vaikka uupumus painaa edelleen, jaksan hiukan paremmin kuin aiemmin. Ubikinolitabletti on helppo niellä; sen sijaan magnesiumtabletti ihan uskomattoman vaikea saada alas. Ensi kerralla ehdottomasti täytyy ostaa purutablettipurkki! Magnesiumsitraatti myös hiukan ärsyttää vatsaa (mutta sitraatti imeytyy paremmin). D-vitamiinin ja ruusujuuriuutteen ostin nestemuodossa, koska siinä ainekset imeytyvät paremmin eikä mun tarvitse niellä tabletteja yhtään enempää. D-vitamiini on helppo suihkauttaa suuhun hammaspesun jälkeen (kaiken lisäksi se on hyvän makuista). Ruusujuuriuutteen yritän ottaa aamulla shottina veden tai mehun seassa. Miksi yritän? Siksi, että se on niin kamalan makuista, että joka kerta tulee väkisinkin kakomisreaktio. Merilevärouheen saa syötyä melko hyvin normaalin ruuan seassa (maistuu sushin levälevyiltä).

Näillä mennään ainakin hetki ja seuraillaan vaikutuksia ennen kuin ravintolisät taas loppuvat. Magnesiumin ja ruusujuuriuutteen vaihdan ehkä johonkin toiseen vastaavaan tai ainakin toisenlaiseen (esimerkiksi nieltävästä tabletista purtavaan), kunhan ne ensin loppuvat. Ajattelin myös kokeilla myyjän suosittelemaa arginiinia (tietoa siitä täällä) jossain vaiheessa.

Syöttekö te joitakin ravintolisiä? Löytyykö kokemuksia arginiinista? Oletteko kokeneet ravintolisät yleisesti hyödyllisinä?



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti