sunnuntai 5. huhtikuuta 2015

FirstBeat-hyvinvointianalyysi

Päivän analyysi
Tämä julkaisu ei kerro omakohtaisesta kokemuksesta, vaan Katjan kokeilusta. Katjalla on pitkän aikaa ollut vaikeuksia palautua: pelkkä kengännauhojen sitominen on tuntunut ylitsepääsemättömän raskaalta ja keho on jonkinlaisessa ylirasitustilassa koko ajan. Ylikunnosta ei kuitenkaan ole kysymys, sillä Katja ei ole rasittanut itseään niin paljon, että se olisi todennäköistä. Katja sai kuitenkin FirstBeat Bodyguard -laitteen lainaan tossa joku aika sitten.


Laite mittaa kolmen päivän ajan stressi- ja palautumisjaksoja. Siitä saatava hyvinvointiraportti paljastaa palautuuko elimistö tarpeeksi vuorokauden aikana sekä palautuvatko elimistön voimavarat yöllä unen aikana. Raportti auttaa siis hallitsemaan stressiä, palautumaan paremmin ja liikkumaan oikein - ja se perustuu sydämen sykevälivaihtelun analyysiin. Tavoitteena on ymmärtää tasapaino työn ja vapaa-ajan sekä kuormituksen ja levon välillä (lähde: Firstbeat).

Ennen käytön aloittamista tulee täyttää aloituskyselyraportti, jossa vastataan 10 väitteeseen. Näitä ovat muun muassa "Nukun riittävästi" ja "Syön mielestäni terveellisesti". Laite oli melko helppo käyttää. Sitä pidettiin kiinni kolmen päivän ajan, mutta otettiin kuitenkin suihkujen ajaksi pois. Myöskin mittauselektrodit tuli vaihtaa, kun laite otettiin pois. Sen lisäksi, että laite mittasi itsenäisesti, tuli FirstBeat-sivuille syöttää muun muassa ajat, jolloin esimerkiksi teki töitä ja harrasti liikuntaa.

Laite ei selventänyt Katjalle sen ongelmien syytä, koska FirstBeatin mukaan keho palautui riittävästi öiden aikana. Kuitenkin mittauksen jälkeinen raportti oli hyvin kattava ja mielenkiintoinen! Alkoholin merkittävä vaikutus unen laatuun tuli ehkä hiukan yllätyksenä, vaikkakin alkoholin käytön seuraukset olivatkin tiedossa. Kun uniaikaa oli yhteensä 8h 15min, siitä alkoholin vuoksi palauttavaa aikaa jäi vain noin kolme tuntia, sillä alkoholi heikentää huomattavasti unenaikaista palautumista. Hyvin havainnollisti sitä, kuinka vähänkin alkoholia juotuaan seuraavana päivänä voikin tuntua hyvinkin väsyneeltä, vaikka olisikin tullut nukuttua pitkään.

Raportista selvisi myös tarkemmin se, kuinka TV:n katsominen ei välttämättä ole palautumista. Silloin tällöin kannattaakin sulkea se töllö (tämä muistutuksena itsellenikin) ja vaikka pistää rentouttava musiikki soimaan. Tässä lista, jonka olen koostanut ja jota kuuntelen tuollaisina hetkinä.

Voimavarat yhteenvedossa
Yllättävää oli myös se, kuinka paljon elimistössä on stressireaktioita päivän aikana, ja kuinka nekin voivat olla positiivisia. Firstbeatin mukaan stressireaktio tarkoittaakin vireystilan nousua ja se voi olla niin posiitivista kuin negatiivista. Keskimäärin stressireaktioita on (jopa) 47% vuorokaudessa!

Mä haluaisin ehdottomasti saada itselleni tämän kyseisen kojeen kokeiluun, koska tuntuu, että tällä hetkellä en henkisesti palaudu ollenkaan. Haluaisin etenkin selvittää kuinka hyvä- tai huonolaatuista mun uni on. Firstbeatin Bodyguard -laitteen saakin lainaan joistakin kuntokeskuksista, tosin maksua vastaan. Laitteen arvo on 249 euroa, lainaus maksaa monessa paikkaa sellaisen reilun 100 euroa. Omaksi sinänsä ei välttämättä tällaista tarvitsekaan, koska mittauksia ei koko aika olekaan järkevää tehdä. Tämä on kuitenkin huomattavasti parempi laite mittaamaan hyvinvointia ja aktiivisuutta, kuin aktiivisuusrannekkeet. Firstbeat väittääkin, että 82% onnistuu parantamaan unenlaatua, stressinhallintaa tai liikuntaa.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti