keskiviikko 27. huhtikuuta 2016

Fustran taikaa

Kuten jo aiemmin täällä olen todennut, lopetin syksyllä opettajan hommat sisäilmaongelmien vuoksi ja päätin vaihteeksi kokeilla liikunta-alaa kokoaikaisena työnäni. Satuinkin pian saamaan töitä Fustralta. Kahden viikon intensiivisen Fustra-peruskoulutuksen jälkeen minusta tuli Fustra-yksilövalmentaja - pääsin siis ensimmäistä kertaa kokeilemaan siipiäni varsinaisena yksilövalmentajana kuntokeskuksessa.

Kukkia ihanalta asiakkaalta!
Mitä Fustra on? Nykyään Fustra alkaa olla jo melkoisen tunnettu ja suosittukin Suomessa. Fustra on palkittu liikuntamuoto (Vuoden liikuntatuote 2012), jossa keskitytään lihastasapainon saavuttamiseen ja ylläpitoon. Tämä tarkoittaa siis lihaksistomme heikkojen lihasten vahvistamista ja etenkin erittäin tärkeisiin kehon syviin lihaksiin keskittymistä. Ne niin kovin helposti treenatessa tuppaavat unohtumaan, kun keskitytään pumppaamaan rautaa, käymään ryhmäliikuntatunneilla tai juoksemaan pidempiä lenkkejä nopeammin. Kaikki liikkeet ja liikunnan ajatus lähtee kuitenkin syvistä lihaksista, jotka tukevat koko vartalomme asentoa. Kun nämä syvät lihakset ovat heikot, vääntyy kehommekin helposti väärään asentoon ja siten aiheuttaa painetta ja kipua. Voit vaikka verrata sitä siihen kuinka huonekasvi kääntyy kasvamaan vinoon. Jos et tee korjausliikettä ajoissa, voi olla, että kasvin varsi napsahtaa poikki tai nuukahtaa. Sama tapahtuu kehollesi. 



Fustra on todistetusti auttanut niska- ja hartiakipuihin, se on lisännyt liikkuvuutta sekä sen avulla ihmiset ovat saaneet pudotettua painoa turvallisesti. Fustrassa keskitytään liikkeiden oikeaoppiseen suorittamiseen, jonka vuoksi yksilövalmentajan on oltava käytännössä suomalaiselle epätavallisen iholla. Normaaliin personal trainingiin verrattuna valmentaja on vielä enemmän korjaamassa ja koskemassa. Monesti Fustraa verrataan pilatekseen, ja niissä onkin paljon yhteneväisiä piirteitä. Pilateksessa harvoin ohjaaja on kuitenkaan niin läsnä ja koko ajan korjaamassa. Itse näen Fustrassa paljon yhteneväisyyksiä pilatekseen - kuin myös fysioterapiaan. Monet liikkeet olivatkin minulle ennestään tuttuja fyssarilla niin monesti käyneenä. Fustraan toki kuuluu, kuten muuhunkin yksilövalmennukseen, olennaisena osana edistymisen seuranta eli testaus eri tavoin sekä ruokavalio (asiakkaan näin halutessaan).

Fustra-ohjaajani pesti oli lyhyt erinäisistä syistä, mutta kehotan ehdottomasti kokeilemaan Fustraa, mikäli et ole vielä kokeillut. Minulla on vinkata sinulle mukavia entisiä kollegoitani tai voit itsekin varata ajan Fustran sivujen kautta. Näytetunnilla lajia pääsee kokeilemaan melko edullisesti! Fustrasta löytyy haastetta myös kokeneemmille liikkujille ja itse olen ainakin ottanut pysyvästi Fustran omaan treenihjelmistooni. Ainoa miinuspuoli Fustrassa on sen hintavuus, jonka vuoksi ihan kaikilla ei siihen ole varaa. Toisaalta, mitäpä sitä ei tekisi terveyden vuoksi...

Ennen Fustran...
Jälkeen Fustran...
Ystäväni Aleksi, toinen suositun Kaikki Paketissa -blogin takana olevista kirjoittajista, suostui harjoitusasiakkaakseni Fustran näyttökokeeseen. Verratkaahan eroa ryhdissä ennen Fustraa ja jälkeen... Kuvien välillä on eroa tunti. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti